УЗ ДЕБАТУ ДО НОВИХ САЗНАЊА
30.04.2013

Гимназија „Светозар Марковић“ у Нишу у сарадњи са гимназијом из Холандије организовала је трећи пут за редом конференцију са називом МyСпеецх. Ради се о вишедневном дебатовању на теме везане за положај младих у свету, актуелних друштвених дешавања у свету, као и положају Србије по питању чланства у Европској Унији. Пројекат сарадње две школе, нишке гимназије „Светозар Марковић“ и гимназије Валуасцоллеге из града Венло у Холандији, обухватио је посету ученика и њихових професора Граду Нишу и Градској општини Палилула. Ученици из Холандије су били смештени код својих вршњака. Централне активности пројекта биле су усмерене на дебате које су вођене од 22-26.априла, на енглеском језику. Форме дебата су осмислили сами ученици.

Ова сарадња траје већ три године, каже Жаклина Ефтимовски, професор ИТ, вођа пројекта. Реч је о размени дебатних клубова наше школе, Гимназије „Светозар Марковић“ и школе “Валуасцоллеге” из града Венло у Холандији. Почели смо сарадњу 2011. године овде у Нишу. Прошле године су деца била на размени у Холандији тако да ове године имамо госте овде. Овде је укупно 18 ученика и три професора. Јако је значајна сарадња за нашу школу просто због те рамене култура наше две земље, због дружења. Ето сад имамо и актулене теме око уласка наше земље у Европску унију. О овим темама смо имали дебате још пре две године. Ова питања превазилазе наша интересовања у школи па можемо да проширимо сарадњу и на сарадњу наших градова. То је јако битно за све актере у имплементациоји овог пројекта.

По речима Пима Вилемсена, професора гимназије Валуасцоллеге из града Венло у Холандији, програмом пројекта је предвиђено да дебате српских и холандских ученика. када ми дођемо у Србију, организују српски ученици. Они све припремају, бирају дебатне форме, дефинишу програм а када српски студенти дођу у Холандију онда наши ученици осмишљавају програм. Веома је важно истаћи да све ово не организују професори наших школа већ сами ученици. Мислим да је то јако важно истаћи. Нисам сигуран да холандски ученици могу да науче српске ученике много тога – каже професор Пим Вилемсен. Пре бих рекао да наши холандски ученици могу да науче много више од Ваших српских ученика. Наши ученици могу овде да науче много о гостопримству, које је по мом мишљењу овде у Србији највеће на Земљи. Оно што је најбитније да се ученици наших школа добро друже. Мислим да се успешно повезују и јако је важно да, једни од других, уче да дебатују.

Градска општина Палилула подржава све активности гимназије „Светозар Марковић“, која се налази на њеној територији, па је и остваривање овог пројекта сарадње праћен са посебном пажњом. По речима Драгана Стоиљковића, шефа Кабинета председника општине, ова нишка општина је позната по интезивној пројектној активности. Већи део пројеката је већ имплементиран, неки су у току имплементације а други су у процесу пријаве. Увек смо ту за нова парнтерства са организацијама и установама, све у циљу помоћи грађанима који живе на територији наше Општине. Стоиљковић је  гостима из Холандије пренео поздраве председника општине Палилула Бобана Џунића о изразио задовољство високом организацијом овог скупа.

Дебате гимназијалаца из Холандије и Србије су организоване у сали Гимназије „Светозар Марковић“. Ова активност је, истичу организатори пројекта и представници општине Палилула, наш конкретан допринос обележавању Дана Европе 2013 у Нишу и у Србији. (Д.Видојковић, ЕКОполис мрежа)